Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

 

 

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici aici

X

Competente digitale pentru piata editoriala in era publicatiilor electronice - DigiPub+


 

Titlul proiectului: DigiPub+ „Competente digitale pentru piata editoriala in era publicatiilor electronice” la nevoile specifice ale copiilor
ID proiect: POCU/90/6/19/108902
Beneficiar: ASOCIAŢIA EDITORILOR DIN ROMÂNIA
Durata proiectului: 12 luni (iulie 2018 - iunie 2019)

Obiectivul proiectului

Obiectivul general al proiectului il reprezinta facilitarea tranzitiei de la studiile universitare la viata activa, pentru un numar de 200 de studenti si masteranzi ai Universitatilor din Bucuresti si Iasi, prin cresterea nivelului de calificare practica a acestora, in conformitate cu cerintele pietei muncii din domeniul editorial. Pe termen lung, se vor crea astfel oportunitati sporite de integrare in munca a tinerilor care urmeaza studii universitare.
Astfel, proiectul contribuie la realizarea obiectivului general al POCU, si anume stabilirea prioritatilor de investitii, obiectivelor specifice si actiunilor asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand astfel investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007-2013 si totodata, la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP 2014?2020) - implicit al Fondurilor Europene Structurale si de Investitii din Romania, si anume de a reduce disparitatile de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.
Activitatile proiectului sunt adresate persoanelor inmatriculate in invatamantul superior in cadrul Universitatilor din Bucuresti si Iasi, la facultatile umaniste, si sprijina stagiile de practica, ca solutie pentru dezvoltarea unei cariere profesionale si pentru evitarea cresterii somajului in randul tinerilor. Scopul sau este de a creste sansele de insertie pe piata muncii, in domenii profesionale relevante specializarii membrilor grupului tinta, prin dezvoltarea aptitudinilor de munca ale acestora, in urma participarii la un program integrat de stagii de practica si de orientare si consiliere in cariera.
Proiectul se adreseaza studentilor de la ciclul de licenta si de masterat.
Studentii vor avea posibilitatea sa acumuleze cunostinte practice si sa lucreze in departamentele membrilor si de a participa la o vizita de studiu / schimb de experienta, in acord cu planul de invatamant. Este cea mai importanta asociatie profesionala din domeniul vizat de proiect la nivel national (S). P1 este un furnizor de servicii de formare si consiliere in cariera cu o vasta experienta in organizarea programelor de practica / internship.
Proiectul genereaza un efect pozitiv pe termen lung, prin armonizarea studiilor teoretice universitare cu cerintele pietei muncii, contribuind astfel la cresterea sanselor de incadrare pe piata muncii a viitorilor absolventi de studii superioare din domenii umane, din regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord Est. Prin aceste beneficii pe termen lung, proiectul contribuie la indeplinirea Obiectivului tematic 10: Efectuarea de investitii in domeniul educatiei, al formarii si al formarii profesionale in vederea dobandirii de competente si a invatarii pe tot parcursul vietii, precum si a Prioritatii de investitii 10.iv: Îmbunatatirea utilitatii sistemelor de educatie si formare pentru piata muncii, facilitarea trecerii de la educatie la munca si consolidarea sistemelor de educatie si formare profesionala si a calitatii lor, inclusiv prin mecanisme pentru anticiparea competentelor, adaptarea programelor de invatamant si crearea si dezvoltarea de sisteme de invatare bazate pe munca, inclusiv sisteme de invatare duale si de ucenicie.

Obiectivele specifice ale proiectului


1. Constientizarea membrilor grupului tinta cu privire la necesitatea efectuarii stagiilor de practica in organizatii relevante pe piata muncii, intr-un domeniu de activitate in continua dezvoltare la nivel european. Acest Obiectiv specific va fi indeplinit prin intermediul A2 si A3.
2. Cresterea nivelului de calificare practica a membrilor grupului tinta din regiunile vizate de proiect. Vor fi formate competente practice pentru 200 de studenti, prin desfasurarea efectiva a cel putin 40 stagii de practica la S. Organizarea si dezvoltarea programelor de practica de calitate, folosind o abordare unitara, contribuie la cresterea relevantei rezultatelor invatarii dobandite la locul de munca in timpul desfasurarii stagiilor de practica, sporind, astfel, adaptabilitatea absolventilor la cerintele angajatorilor. Prin intermediul stagiilor de pregatire practica se simuleaza conditiile unui loc de munca real, oferind studentilor posibilitatea de a cunoaste cerintele unui loc de munca, cu responsabilitatile si beneficiile pe care le implica acesta. Acest Obiectiv specific va fi indeplinit prin intermediul A2, A4 si A5.
3. Dezvoltarea aptitudinilor de insertie pe piata muncii, prin furnizarea unor sesiuni de orientare si consiliere in cariera, pentru un numar de 200 persoane. Asistarea acestora in diagnosticul asupra aptitudinilor si capacitatilor individuale (fisa consiliere) si in armonizarea capacitatilor si competentelor cu aspiratiile si interesele personale (plan de cariera), realizarea unui CV, a scrisorii de intentie, prezentarea la interviu, cautarea unui loc de munca pe diferite canale vor crea un avantaj competitiv esential in procesul de ocupare al absolventilor. Acest Obiectiv specific va fi indeplinit prin intermediul A2, A4 si A6.
4. Dezvoltarea unui parteneriat de durata intre S si P1, in vederea dezvoltarii sustenabile a aptitudinilor practice ale studentilor/masteranzilor din facultatile cu profil uman, precum si dezvoltarea unor colaborari cu institutiile de invatamant vizate de proiect. Acest Obiectiv specific va fi indeplinit prin intermediul A2, A3, A4, A5 si A6.