Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!

 

 

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici aici

X

Recent încheiat, Târgul Internațional de Carte Gaudeamus a fost prilej de întâlnire cu cititorii și întreaga lume literară pentru cei aproximativ 200 de studenți care desfășoară în această perioadă practică plătită în marile edituri din România în cadrul proiectului european DIGIPUB - “Competențe digitale pentru piața editorială în era publicațiilor electronice”.

Proiectul este implementat de Asociația Editorilor din România alături de Universitatea din București și  Diastasi Training and Consulting Services și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.1 „Tranziția de la școală la viața activă”.

Stagiile de practică se desfășoară în perioada octombrie-decembrie 2015 în editurile Art, Curtea Veche Publishing, Humanitas, Humanitas Fiction, Nemira și Rao, și în compania Inteli Tech Development. În cadrul practicii, studenții și masteranzii facultăților cu profil uman din cadrul Universității din București învață pașii concreți ai realizării, punerii pe piață și promovării unei cărți în format clasic sau electronic, luând contact cu lumea editorială și experimentând atât beneficiile, cât și responsabilitățile unui loc de muncă real. Studenții au fost implicați și în organizarea prezenței editurilor la Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, recent încheiat și considerat, alături de Bookfest, unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii cărții, atrăgând, potrivit organizatorilor, peste 125.000 de cititori, găzduind 300 de participanți și provocând peste 700 de evenimente.

“Pentru mine, târgul de carte a fost cea mai frumoasă și utilă experiență din cadrul proiectului DIGIPUB. Am învățat mult despre munca de pregătire a cărților, mi-am dezvoltat abilitățile de relaționare, intrând mereu în contact cu oameni noi, și am înțeles cât de importantă este munca în echipă”, declară Manolache Mădălina Gabriela, stagiară la una dintre edituri. O altă studentă implicată în proiect, Alexandra Zegrean, vorbește despre utilitatea acestui stagiu de practică: “A fost o perioadă în care am realizat cât de mult contează fiecare informație și cum trebuie planificat totul. Fiind implicată în organizarea unor ateliere de lectură pentru Gaudeamus, am luat contact cu profesori, educatori, directori de școli, atât din București, cât și din apropierea Bucureștiului. Departamentul de PR, unde mi-am dorit să petrec o mare parte a timpului, m-a învățat o anumită etichetă și un mod de a privi fiecare provocare ca pe un nou început”.

Proiectul generează un efect pozitiv pe termen lung, prin armonizarea studiilor teoretice universitare cu cerințele pieței muncii, contribuind astfel la creșterea șanselor viitorilor absolvenți de studii superioare în științe socio-umane din regiunea București-Ilfov de a obține un loc de muncă în domeniul în care s-au specializat.

În cadrul proiectului european DIGIPUB, tinerilor implicați le sunt asigurate și sesiuni de consiliere profesională, de grup și individuale, în care sunt abordate subiecte precum: profilul ocupațional, luarea unor decizii pe baza informațiilor și a abilităților și competențelor proprii, tipuri de contracte de muncă, realizarea CV-urilor și a scrisorilor de intenție, corelarea profilului educațional cu ocupațiile cerute pe piața muncii, prezentarea la interviu.

Cei mai implicați și motivați 25 de studenți și masteranzi participanți la acest proiect vor beneficia, în perioada 14-20 decembrie 2015, de o vizită de studiu în Grecia, unde vor fi informați despre cerințele și așteptările pieței muncii în domeniul editorial la nivel european. În cadrul vizitei, studenții se vor putea familiariza cu modul în care diverse organizații din cadrul unei țări membre UE beneficiază de oportunitățile oferite de noile tehnologii digitale din domeniul editorial.

Mai multe informații despre proiect puteți găsi și pe site-ul proiectului, www.digipub.ro.